Ανακοίνωση παράταξης ΥΓ.Ε.Ι.Α για την Ημέρα του Νοσηλευτή



Από το 1965 και κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN).
Η 12η Μαΐου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων για να τιμήσει τη γέννηση το 1820 της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, της αγγλοϊταλίδας φιλάνθρωπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. Ήταν γόνος εύπορης αγγλικής οικογένειας που είχε εγκατασταθεί στην Φλωρεντία. Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ είναι αρκετά δημοφιλής για τη συνεισφορά της κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου.
Η ζωή και η δράση της χαρακτηρίζεται από συνεχή ανιδιοτελή προσφορά στους πάσχοντες αλλά και από πρωτοβουλίες για την βελτίωση των συνθηκών Νοσηλείας τους.
Από τότε άλλαξαν πολλά στον χώρο της υγείας με την πρόοδο της επιστήμης αλλά και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Επαγγελματίες Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες με επαρκή επιστημονική κατάρτιση και με ανεπτυγμένο το αίσθημα προσφοράς είναι άξιοι συνεχιστές του έργου της. Η Νοσηλευτική εκπαίδευση πέρασε από την Πρακτική Νοσοκόμα σε επαγγελματίες Νοσηλευτές-τριες με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση. Εξέλιξη για την οποία θα είχαμε κάθε λόγο να πανηγυρίζουμε όλοι οι επαγγελματίες υγείας.
Στην Ελλάδα όμως μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος της εξέλιξης. Αντί να υπάρχει μια ενιαία επαγγελματική κατηγορία Νοσηλευτών, ο κατακερματισμός του κλάδου θεωρείται φυσιολογική εξέλιξη.
Σήμερα λοιπόν στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου: Δεν υπάρχει ενιαίος Κλάδος Νοσηλευτικής, δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο των Νοσηλευτών, δεν υπάρχει το αναγκαίο Νοσηλευτικό προσωπικό στα Νοσοκομεία, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την Υγεία, δεν υπάρχει αξιοπρεπής Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υπάρχει μεγάλη έλλειψη υλικών, υπάρχει ένα ασθενικό και άβουλο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, υπάρχει αναξιοκρατία στον χώρο.
Δεν είναι τυχαία όλα τα παραπάνω. Όταν ένας Κλάδος είναι κατακερματισμένος αποτελεί βορά στις ορέξεις του συστήματος και η πολυφωνία του τον καταδικάζει σε στασιμότητα και παρακμή. Δεν διεκδικεί με μία φωνή τα δικαιώματά του , δεν είναι αποτελεσματικός στις διεκδικήσεις του και χάνει τον δρόμο του.
Γιορτάζουμε την 12 Μαΐου οι Νοσηλευτές, όλοι όμως οι Νοσηλευτές ανεξάρτητα από τη βαθμίδα εκπαίδευσης μας. Με τον ίδιο τρόπο που συμμετέχουμε στον εορτασμό της ημέρας του Νοσηλευτή, όλοι μαζί,  με τον ίδιο τρόπο , με μία φωνή πρέπει να διεκδικήσουμε :
Δημιουργία Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικής
Δημιουργία Κλαδικού Μισθολογίου 
Δημιουργία Καθηκοντολογίου
Κάλυψη των κενών θέσεων στα Νοσοκομεία
Επάρκεια  κονδυλίων και υλικών 
Ποιοτικότερες υπηρεσίες Υγείας
Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας σε όλα τα Νοσηλευτήρια ( Δημόσια και ιδιωτικά)
Ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Όλα αυτά θα τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί, κοινά είναι τα προβλήματα μας και οι στόχοι μας.
Ημέρα του Νοσηλευτή σημαίνει, Ημέρα του Ασθενή , Ημέρα του Γιατρού , Ημέρα όλων των επαγγελματιών Υγείας.
Το πολυεργαλείο Νοσηλευτής-τρια θα γιορτάζει πραγματικά όταν όλα τα παραπάνω γίνουν πραγματικότητα.

Χρόνια μας Πολλά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ